marți, 30 octombrie 2018

Mimea Dimofte, 97 de ani într-un Centenar istoric

Duminică, 4 noiembrie 2018, după Sfânta Liturghie, Departamentul pentru copii și tineret al bisericii Sfântul Pantelimon-Foișorul de Foc din București vă invită la aniversarea celor 97 de ani de viaţă ai doamnei Mimea Dimofte, una din mamele care au rezistat cu demnitate în faţa regimului ateu comunist din România.

Dimofte Mimea s-a născut la 29 octombrie 1921 în comuna Vultureni, raionul Ajud. Ultima dată, a fost pusă în libertate în urmă cu 55 de ani, adică în data de 4 noiembrie 1963, din penitenciarul Oradea, unde fusese condamnată la trei ani de închisoare de Tribunalul Militar al Regiunii Militari Bucureşti pentru   "omisiune de denunţ". 

Mai precis, pentru faptul că nu l-a denunţat pe Duca Nicolae Lucian, iniţiatorul unei organizaţii contrarevoluţionare şi subversive de care aflase în anii 1957 - 1958, denumită "Partidul muncitoresc ţărănesc". Iniţiatorii acestei mişcări urmăreau ca pe fondul "arestărilor întreprinse în rândul ţăranilor care refuzau să intre în gospodăriile agricole colective" să-şi răspândească ideile în întreaga ţară. Scopul organizatorilor acestei mişcări, din care mai făceau parte Bazac Constantin, Săvulescu Gheorghe, Păun Scarlat Constantin, Winkler Paul Justin, Klein Ferdinand şi Ţintea Vasile, era acela de a acţiona împotriva regimului comunist. 

Împreună cu Mimea Dimofte, arestată în data de 5 noiembrie 1960, au mai fost condamnaţi la închisoare Ghoerghiu Elena, Gheorghiu Anibal, Bănică Gheorghe, Şerban Aurel şi Rotta Alexandru. Singura probă împotriva acestora era o broşură editată înainte de 1944, intitulată "Păziţi-vă de comunişti!" şi o declaraţie a unui martor cum că "propovăduiau izbucnirea unui război împotriva Uniunii Sovietice şi schimbarea formei de guvernământ democratic din R.P.R. cu ajutorul statelor imperialiste/capitaliste (ex: Germania Occidentală e gata pregătită de război, însă Statele Unite ale Americii nu îl lasă - Duca Nicolae Lucian, 21 de ani; că Molotov a apărut cu o ramură de măslin la conferinţa de la Geneva şi un delegat occidental i-a repoşat că vorbeşte de pace, dar se pregăteşte de război - Rotta Alexandru; sau despre vase militare din Turcia şi de vizita lui Dalles în Filipine, SEATO - - Rotta Alexandru)", afirmaţie preluată din posturi de radio străine şi rostită într-un atelier de cizmărie. 

Duca Nicolae Lucian lucra la o tipografie de unde procurase nişte litere cu ajutorul cărora intenţiona să tipărească "manifeste" care să le răspândească, înainte de 23 august 1958, în toată ţara şi dorea să o copteze inclusiv pe Mimea Dimofte în grupul celor care trebuia să îl ajute să le difuzeze.

Iniţial, Mimea Dimofte mai fusese condamnată de Tribunalul Militar Galaţi prin sentinţa nr. 360/1950 la doi ani închisoare corecţională pentru că ar fi găzduit elemente urmărite de autorităţi, "favorizând un membru al organizaţiei subversive condusă de Pîslaru Neculai".

În timpul ultimei detenţii, a trecut prin închisorile de la Văcăreşti şi Jilava unde, la data de 19 iulie 1962, a fost pedepsit trei zile cu izolara pentru simplu fapt că, de foame, a furat nişte resturi de pâine.  Pentru Mimea Dimofte, regimul diabolic de detenţie a însemnat însă mult mai mult decât simpla ei înfometare: a îndurat un regim criminal care i-a pricinuit pierderea sarcinii la 5 luni. Una din fiicele ei, Ada Marinescu, îşi aminteşte că "atunci când a plecat a doua oară, ea şi sora ei, Tatiana, de patru ani şi respectiv opt luni, au fost lăsate în grija Domnului. Patruzeci de zile au umblat din casă în casă, fără ca nimeni să vrea să le ţină. În cele din urmă, au găsit adăpost la bunica după mamă şi, mai apoi, la o mătusă, până când s-a întors mama lor acasă".

 

Niciun comentariu: