sâmbătă, 13 octombrie 2018

ZECE ANI ÎNTR-UN CENTENAR ISTORIC. Concertul aniversar în cadrul seratelor ATENEUL SFÂNTUL PANTELIMON



Cu ocazia celui de-al doilea hram al bisericii Sfântul Pantelimon de la Foisorul de Foc din Bucuresti, Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iaşi, ATENEUL SFANTULUI PANTELIMON organizează duminica, 14 octombrie 2018, de la ora 16.30, serata aniversară ZECE ANI ÎNTR-UN CENTENAR ISTORIC (partea a II-a). 

Numele aceastei serate face trimitere la faptul că anul acesta, dedicat comemorării făuritorilor Marii Uniri de la 1918 în Patriarhia Română, se împlinesc zece ani de la reluarea manifestărilor iniţiate de aşezământul cultural-religios "Ateneul Sfântului Pantelimon", ai cărui precursori au participat la conflagraţia Primului Război Mondial (1914-1918). 

Serata este susţinută de soliştii clasei de pian a domniei profesoare Olga Szel.

Evenimentul cuprinde vernisarea expoziţiei de icoane cu chipul Sfântului Ierarh Nicolae, pregătită pe parcursul celor patru ateliere de pictură pe lemn care s-au derulat în cadrul evenimentelor dedicate "Anului omagial al unității de credință și de neam și Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918 în Patriarhia Română". 

Serata va fi prezentată de Cristina Teleanu.

REZUMAT PARTEA I

ZECE ANI ÎNTR-UN CENTENAR ISTORIC - Concert aniversar, manifestare găzduită în cadrul seratelor ATENEUL SFANTULUI PANTELIMON de la parohia Sfântul Pantelimon de la Foisorul de Foc din Bucuresti, joi, 17 mai 2018, de la ora 18.30, cu ocazia sărbătorii Înălțării Domnului şi Zilei Eroilor

Concertul aniversar a fost organizat în colaborare cu Şcoala Gimnazială "Maica Domnului" din București la împlinirea a zece ani de la reluarea activităţii "Ateneul Sfântului Pantelimon" de către Serviciul pentru tineret din cadrul comitetului parohial. 

Concertul aniversar a fost coordonat de doamna profesoara Olga Szell si a fost sustinut cu participarea solistilor clasei de pian a domniei sale. Copiii şi tinerii parohiei «Sfântul Pantelimon»-Foişorul de Foc care au prezentat cu acest prilej expoziţia de icoane cu chipul Sfântului Ioan Botezătorul intitulată «Dumnezeu s-a milostivit», pregătită pe parcursul celor patru ateliere de pictură pe lemn ce s-a derulat în cadrul evenimentelor dedicate Anului omagial al unității de credință și de neam și Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918 în Patriarhia Română”. 

Copiii au pictat icoanele lor cu conştiinţa că opera lor va contribui la o cercetare mai atentă a trecutului şi o valorificare a contribuţiei celor care au înfăptuit idealul reîntregirii României. Astfel, în ziua Înălțării Domnului şi a Eroilor, Ateneul Sfântului Pantelimon comemorează chipul luminos al Părintelui Gheorghe C. Creţu (1880-1956) de la Biserica „Sfântul Pantelimon”-Foişorul de Foc din Bucureşti care se numără printre cei 250 de preoți ortodocși români care au însoțit trupele armatei române pe câmpurile de luptă în calitate de confesori militari. De asemenea, mai trebuie precizat în primul rând faptul că părintele Gheorghe C. Creţu a făcut parte din soborul de preoţi condus de arhimandritul Gurie Grosu care a oficiat în Catedrala Naşterii Domnului din Chişinău slujba de Te Deum ce a consfinţit Actul Unirii Basarabiei cu România din 27 martie 1918.

Actriţa Simona Pandele a încheiat seara cu prezentarea ultimului şi celui mai de amploare proiect realizat de "Ateneul Sfântului Pantelimon" în cei 10 ani de când şi-a reluat activitatea la parohia Sfântul Pantelimon - Foişorul de Foc din Bucureşti: "Osânda cărţilor".

Evenimentul a fost prezentat de Cristina Teleanu. 

 
















































 































MEDIATIZARE

Niciun comentariu: