luni, 22 ianuarie 2018

"Ateneul Sfântului Pantelimon" a sărbătorit în avans ziua în care se împlinesc 159 de ani de la Unirea Principatelor (24 ianuarie), primul pas către statul național unitar român

Membrii Ateneului Sfântului Pantelimon în piesa de teatru "Brâncoveanu, Ivireanu, iubire de Biserică şi neam",
alături de mari actori ai scenei româneşti
Luni, 22 ianuarie 2018, "Ateneul Sfântului Pantelimon" a sărbătorit în avans ziua în care se împlinesc 159 de ani de la Unirea Principatelor (24 ianuarie) - primul pas către statul național unitar român fără de care nici Marea Unire din 1918 nu s-ar fi realizat - prin punerea în scenă la Cercul Militar Național a piesei de teatru "Brâncoveanu, Ivireanu, iubire de Biserică şi neam".


Spectacolul, considerat de presa bisericească o producție de succes a teatrului creștin, este organizat de Compania Teatrală Zona şi cu sprijinul membrilor "Ateneului Sfântului Pantelimon".  Astfel, tinerii actori de la biserica Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc fac parte din distribuţia spectacolului, alături de actorii Constantin Codrescu, Ana Calciu, Damian Victor Oancea, Magda Catone, Mihai Coadă, Ovidiu Cuncea, Tiberiu Păun, Bogdan lacob, Dana Rusu și Alexandru lonescu. Textul piesei aparține părintelui Bogdan Aurel Teleanu, coordonatorul Departamenului pentru copii şi tineret de la Parohia Sfântul Pantelimon – Foişorul de Foc din Bucureşti intitulat ATENEUL SFÂNTULUI PANTELIMON. Regia este semnată de Ivona Boitan, decorul şi costumele de Ileana Zirra, iar Iulian Olteanu este responsabil de Sound design. Coproducători ai evenimentului sunt Protoieria Sector II şi Liga Tinerilor Creştini Ortodocşi, Filiala Sector II. 

Dacă momentul decăderii rezistenţei creştine româneşti în faţa oricărei forme de dictatură sau totalitarism a început "odată cu decapitarea Brâncovenilor şi, mai ales, odată cu importurile din afară ale paşoptiştilor", după cum se exprimă jurnalistul Sandu Tudor (Alexandru Teodorescu) , putem spune că punctul critic al acesteia a fost atins în timpul regimului comunist când a fost redusă la tăcere după tiparul Revoluţiei Franceze şi anume acela al “inducerii dispreţului general şi dominant faţă de religie prin frica de opinie publică” .

La biserica Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti a existat conştiinţa continuităţii rezistenţei creştine în duhul ocrotitorului ei, Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon, o dovadă în acest fiind faptul că preoţii ei devenind victime ale prigoanei comuniste. Interesant este faptul că rezistenţa prin cult în faţa regimului comunist (supranumit ciuma roşie) a preoţilor de la această parohie unde a îmbrăcat forma “Acatistului Sfântului Pantelimon” (1937) în care erau prevestiţi cei 40 de ani de robie comunistă la care se face indirect referire şi în Imnul Acatist al Rugului Aprins, scris în anul 1948 de poetul Sandu Tudor.

Este foarte posibil ca prin aşezământul cultural-duhovnicesc “Ateneul Sfântului Pantelimon” să fie precursorul mişcării „Rugului Aprins iniţiat de părintele Daniil Tudor la mănăstirea Antim din Bucureşti, “cel care intenţiona să aibă ucenici tineri, cărora să le predea Rugăciunea lui Iisus, tineri care, apoi, s-o răspândească mai departe, tainic, în întunericul care se instala în România pe lungă durată”.

"Nimic nu s-ar fi realizat fără ajutorul lui Dumnezeu, căruia Îi mulţumesc că m-a vegheat şi mi-a scos în cale oameni deosebiţi: pe toţi cei numiţi mai sus, la care o adaug pe Malvina Roşu (în calitate de manager cultural, prezent în mai multe proiecte) şi alţi colaboratori (printre care şi membrii Ateneului Sfântului Pantelimon - n.n.). Aceştia mi-au fost aproape şi le mulţumesc", a afirmat doamna Ana Calciu care interpretează rolul Mariei Brâncoveanu şi este directorul Companiei Teatrale Zona într-un interviu acordat cotidianului Ziarul Lumina din 13 ianuarie 2018

"Experienţa acumulată în timpul colaborării pentru punerea în scenă a piesei de teatru "Brâncoveanu, Ivireanu, iubire de Biserică şi neam" m-a determinat să alcătuiesc o nouă piesă de teatru şi, chiar mai mult de atât, primul meu roman purtând numele de "Osânda cărţilor" care transpun ideea creştină potrivit căreia "apărătorii Ortodoxiei în vremea regimului comunist din România au fost şi făuritorii Marii Uniri", afirmă părintele Bogdan Aurel Teleanu pentru publicaţia parohială "Ateneul Sfântul Pantelimon".

Spectacolul "OSÂNDĂ CĂRŢILOR" este produs de o trupă de tineri actori coordonaţi de doamna Simona Pandele (manager de proiect, contact 0724 359 299).


ARHIVA FOTO








Niciun comentariu: