marți, 6 iunie 2017

Mărturii despre preoţii de la biserica Sf. Pantelimon - Foişorul de Foc din Bucureşti în cadrul simpozionului organizat de Departamentul Cultural - Educațional al Arhiepiscopiei Tomisului

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în ziua de 27 mai 2017, la mănăstirea Dervent, am susținut o prezentare în cadrul simpozionului despre „Rezistența Bisericii Ortodoxe Române sub comunism”, organizat de Departamentul Cultural - Educațional al Arhiepiscopiei Tomisului. 

În cadrul intervenţiei pe care am avut-o am insistat nu doar asupra preoţilor de la parohia Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti care au apărat Ortodoxia între Dunăre și Mare în timpul comunismului, ci am ales să încadrez tema și în perspectiva Anului comemorativ Justinian Patriarhul. 

În acest sens, am reliefat intervenţia salvatoare a Patriarhului Justinian care - la rugămintea episcopului Constanţei şi apoi al Dunării de Jos, Chesarie Păunescu - îi „găseşte părintelui Gheorghe Sorescu un loc de preot în Bucureşti” la biserica Sfântul Pantelimon, scăpându-l astfel de presiunea şi hărţuirea la care a fost supus de fosta Securitate. 

Ca să pun în evidență şi mai mult personalitatea Patriarhului Justinian şi grija pentru preoţii de la biserica Sfântul Pantelimon, am mai prezentat faptul că anul acesta se împlinesc 45 de ani de când „Acatistul Sfântului Pantelimon” a fost retipărit în Acatistier (anul 1972) cu binecuvântarea acestui vrednic de pomenire Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. În acest context, am precizat că „Viaţa şi Acatistul Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon” primise aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române nr. 3252/7 decembrie 1937 şi fusese alcătuit de părintele Gheorghe Popescu Colibaşi de la biserica Sfântul Pantelimon, împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu Mihălcescu. 

Punctul maxim de interes al prezentării consider însă că l-a constituit momentul în care am arătat faptul că în anul 1974, cu binecuvântarea Patriarhului Justinian, părintele Ion Pâslaru vine ca preot slujitor la biserica Sfântul Pantelimon din Bucureşti. În calitate de paroh, acest preot a reuşit să obţină fonduri de la autorităţile comuniste necesare consolidării bisericii grav avariate în urma cutremurului devastator din 1977. 

Interesant este faptul că părintele Pâslaru Ioan ajunge paroh al bisericii Sfântul Pantelimon, deşi era ţinut încă sub observaţie de fosta Securitate, fiind perceput drept un element duşmănos întrucât, student fiind, “într-o seară a distrus tabloul tov. Stalin şi gazeta de perete ce se aflau într-o sală din cadrul Facultăţii de Teologie”. 

În plus, se ştia foarte bine şi faptul că acest preot cunoscuse universul concentraţionar în penitenciarul de la Jilava şi în coloniile de muncă de la Poarta Albă şi Valea Neagră, precum şi la Târgu-Ocna. De altfel, în luna martie a anului 1954, tânărul Pâslaru Ion participase la cea mai mare greva pentru salvarea inapţilor de la Canalul Dunăre-Marea Neagră, îndreptată împotriva politicii de exterminare pe care comandantul Ion Ficior o punea în practică prin înfometare, îngheţare şi lipsă de medicamente. 

Cei prezenţi la simpozion au fost impresionaţi, în egală măsură, şi de faptul că în dimineaţa zilei de 27 mai 2017 am participat la slujba de sfinţire a unei troiţe înălţate la Mănăstirea Sfinţilor Români din Galeşu în memoria părintelui Ioan Pâslaru, cu sprijinul familiei dr. Vlad Ștefanescu. În acest sens, părintele prof. Maxim Vlad de la Universitatea "Ovidius", participant la simpozionul de la mănăstirea Dervent, a recunoscut în persoana părintelui Ioan Pâslaru un veritabil apărător al ortodoxiei, numindu-l "nebun pentru Hristos". 

Pe de altă parte, în plan personal, simpozionul de la Dervent la care am participat m-a ajutat să înțeleg faptul că regimul comunist s-a hrănit cu răutatea oamenilor, iar singurul mod de a ne elibera de această răutate însămânţată de comunism este iubirea celor pe care îi considerăm vrăjmași, iar nu demonizarea lor. (pentru detalii vezi http://dervent2017.blogspot.ro/)










Niciun comentariu: