duminică, 2 februarie 2014

2 februarie 2014: Atelier ASMB 1

Cuvinte cheie 2 februarie 2014: Atelierul "Sf Brancoveni" 1, Masa "Intampinarii Domnului", Expozitia "Cu noi este Dumnezeu"

Duminica, 2 februarie 2014, la sarbatoarea Intampinarii Domnului, la parohia Sf. Pantelimon - Foisorul de Foc din Bucuresti sub coordonarea doamnei profesor ANAMIRELA ANGHEL a debutat un nou proiect catehetic sub forma atelierelor de pictura pe sticla in cadrul programului Hristos impartasit copiilor sub numele de Ateneul Sfintilor Martiri Brancoveni.

Dupa experienta proiectului interparohial de pictura pe sticla Ateneul Sf.Cuv. Parascheva 2013, care a culminat cu expunerea icoanelor la Institutul Cultural Român (ICR) din New York de Ziua Culturii Române, in cadrul primului atelier Ateneul Sf. Martiri Brancoveni a fost invitat parintele Stoica Dragos Florin, preot la Biserica Doamna Oltea, parohie a carui membra este doamna profesoara Anamirela Anghel. Cu acest prilej, parintele Stoica Dragos Florina a lanasat invitatia ca lucrarile realizate de copii la parohia Sf. Pantelimon - Foisorul de Foc sa fie expuse si in parohia pe care o reprezinta.

Dupa ora de pictura, in cadrul proiectului Masa Intampinarii Domnului, o parte din membrii Ateneului Sf. Martiri Brancoveni s-au deplasat la blocul P. 10 din Oborul Noua unde au impartit alimente (mancare de varza cu carnat, orez cu lapte, buturi racoritoare, dulciuri etc.) celor peste 25 de batrani singuri care reprezinta un sfert din persoanele cu probleme sociale din cadrul parohiei Sf. Pantelimon - Foisorul de Foc din Bucuresti. Din discuţia evaluativă purtată cu responsabilii proiectului Masa Întâmpinării Domnului a rezultat necesitatea înfiinţării fondului  "Stop însingurării" destinat cazurilor celor bătrâni şi singuri din parohia Sf. Pantelimon - Foişorul de Foc din Bucureşti care să vină în ajutorul iniţiativei tinerilor din parohie ce au contribuit până acum acest proiect din propriile resurse.

De mentionat ca ambele proiecte, atat Ateneul Sf. Martiri Brancoveni, cat si Masa Intampinarii Domnului, au fost prefatate de expozitia de fotografie Cu noi este Dumnezeu, dedicata arhiereului care a fost supranumit de presa vremii "Patriarhul unitatii", vrednicul de pomenire Parinte Patriarh Teoctist, care in data de 7 februarie 2014 ar fi implinit 99 de ani si de la moartea caruia au trecut deja 7 ani. In felul acesta a fost subliniata dorinta ca proiectul Ateneul Sfintilor Martiri Brancoveni sa se desfasoare sub semnul unitatii parohiale si interparohiale, in sensul infratirii cu cat mai multe din parohiile invecinate cu biserica Sf. Pantelimon- Foisorul de Foc din Bucuresti.    
ARHIVA FOTO:

















În paralel cu acest proiect, la Institutul Cultural Român (ICR) din New York, doamna Viorica Colpacci,director și curator al GALERIEI SPIRITUS, a  prezentat la simpozionul Mihai Eminescu din acest an, o expoziție omagială care unește sub titlul DINTRE SUTE DE CATARGE, stiluri și direcții diverse ale artiștilor participanți, după cum titrează ziarul Romanian Journal din Statele Unite. Numitorul comun al expoziție îl constituie acel spațiu spiritual formativ, acea structură si inclinație lirică, izvorâtă din spațiul mioritic românesc marcat de geniul lui Mihai Eminescu. Aceasta străbate atât in arta abstractă, metaforică, prezentă in expoziție, cât și cea în care natura este transfigurată devenind adevărate poeme vizuale. Prezenți in expozitia simpozionului au fost câteva foarte tinere talente românești, intr-o expoziție de icoane pe sticlă realizate în vara trecută de copiii de la Biserica Sfântul Pantelimon din București, in atelierul Ateneul Sf. Cuv. Parascheva sub  coordonarea doamnei Viorica Colpacci.. Au strălucit pe pereții galeriei, culorile vii, desenul minunat al artei naive, vibrând de frumusețea sufletului copiilor iconari, generând entuziasmul și bucuria estetică a vizitatorilor. Expoziția a fost deschisă de Doamna Doina Uricariu, directoarea ICR New York , care a prezentat artiștii, sublinind, specificul artei fiecarui expozant..O expoziție complexă , plină de sensuri și dimensiuni metaforice, cu accente uneori metafizice, fiind o invitație la meditație si dialog. 
ARHIVA FOTO;




In incheierea saptamanii dedicata sarbatorii Intampinarii Domnului, precizam ca duminica, 2 februarie 2014, orele 19.30, pe postul de televiziune TRINITAS al Patriarhiei Romane a fost difuzata urmatoarea emisiune de dezbatere patristica:

Niciun comentariu: