luni, 14 noiembrie 2011

LECTIA 9: ATENEU PE HARTIE-LANSAREA UNUI PERIODIC SUB AUSPICIILE COLINDULUI ROMANESC (Maturizarea întru credinţă prin cuvant scris), 20 noiembrie 2011

« ATENEU PE BLOG »
ŞCOALA PAROHIALĂ DE DUMINICĂ
20 noiembrie 2011
orele 11.30-12.30 Programul catehetic din cadrul Scolii de duminica va cuprinde:
- 20 min.: SĂ ÎNVĂŢĂM COLINDE! (proiect în cadrul catehezei duminicale "HRISTOS ÎMPĂRTĂŞIT COPIILOR/ALEGE ŞCOALA"),
- 30 min.: ATENEU PE HARTIE/LANSAREA PERIODICULUI ATENEUL SFANTULUI PANTELIMON, PERIODICUL SI MATERIALUL DIDACTIC ALE PROGRAMULUI PAROHIAL HRISTOS IMPARTASIT COPIILOR .Maturizarea întru credinţă prin cuvant scris pe hârtie (un proiect care valorifica lucrarea misionara proprie a parohiei realizata prin intermediul periodicului ATENEUL SFANTULUI PANTELIMON, distribuit copiilor care face parte din trupa de teatru Ateneu),
- Agapă duminicală pentru copii,
- 20 min.: COPILUL, BĂTRÂNUL ŞI PÂINEA (un proiect care constă în deplasarea unora dintre membrii Şcolii de duminică la domiciliul unor persoane vârstnice din parohie pentru a le oferi o bucată de pâine).După prezentarea blogului ATENEUL SFANTULUI PANTELIMON, se vor discuta principalele teme puse în dezbatere. Ca de exemplu:
1. Apa cea vie a cuvântului lui Dumnezeu.
TEZA: Copiii credincioşilor noştri au nevoie de apa cea vie a cuvântului lui Dumnezeu ca antidot împotriva fricii induse de o perfidă cultură a morţii. Într-o lume în care valoarea banului este mai mare decât cea a adevărului, copiii credincioşii noştri sunt pândiţi de primejdia dezorientării spirituale, indusă printre altele şi cu ajutorul mijloacelor de comunicare în masă, transformate în acest caz în adevărate ciomege al morţii.
2. Pledoarie pentru îmbogăţirea vocabularului creştin!
TEZA: Poate că prin naşterea numeroasă de moştenitori, aşa cum a fost cazul generaţiei baby-boom, se smulge provizoriu masca înfricoşătoare a morţii. Din păcate, în loc ca acest moment de graţie în istorie să reprezinte, după cum se exprimă Sfântul Ioan Gură de Aur, o „schiţă a imaginii învierii”, generaţia egoistă a anilor 1943-1960 se pare că le-a pregătit un viitor sumbru urmaşilor lor care, deja, îşi arată roadele otrăvite. Sfinţii Părinţi vorbesc despre o persistenţă a păcatului în lume prin transmiterea unei sămânţe a păcatului de la memoria unui om la memoria altui om prin intermediul cuvântului otrăvit.
3.
Vulgarizarea limbajului efect al diminuării credinţei în Dumnezeu.
TEZA: Dată fiind relaţia cuvânt-cultură, considerăm că limbajul poate concentra în el o întreagă cultură, aşa cum şi o cultură poate fi, la rândul ei, extensia unui simplu cuvânt. Cuvintele sunt purtătoare de valori şi un puternic factor generator de spiritualitate, prin intermediul lor făcându-se cunoscută viziunea oamenilor de valoare.

Niciun comentariu: