AMICIS OPUS ATHENAEI - DEPARTAMENTUL PENTRU COPII SI TINERET AL BISERICII SF. PANTELIMON - FOIŞORUL DE FOC DIN BUCUREŞTI ~ În spatele fiecărei lucrări misionare este ascuns planul lui Dumnezeu ~ (Romanian Open Orthodoxy Network)
miercuri, 26 mai 2010
FESTIVALUL DE TEATRU RELIGIOS "ATENEUL SFANTULUI PANTELIMON", editia I
1. ATENEU (biserica Sf. Pantelimon)
2. Copiii din cadrul DGASPC Sector 2 (biserica Olari)
ATENEU CU EFECT DE "DOMINO"
Astfel, membrii trupei de teatru ATENEU de la biserica Sf. Pantelimon de la Foişorul de Foc din Bucureşti salută faptul că şi în alte biserici din capitală s-a format obiceiul de a se juca teatru religios şi cu alte ocazii decât cele de Crăciun. Spre exemplu, în ediţia din data de 26 mai 2010 a cotidianului Ziarul Lumina este consemnat faptul că "parohia Olari din Bucureşti în parteneriat cu Centrul social educaţional ADORNO şi cu Grădiniţa nr. 271 a organizat piesa de teatru creştin Sfinţii Constantin şi Elena, scrisă de Eleonora Iordache şi interpretată de copiii din Grupa Fluturaşilor" (pentru detalii a se citi editia din 26 mai 2010 a cotidianului Ziarul Lumina ). Întrucât sunt vecini de parohie cu noi, i-am invitat la FESTIVALUL TEATRULUI RELIGIOS "ATENEUL SFÂNTULUI PANTELIMON" din data de 26-27 iulie 2010, cu ocazia hramului bisericii Sf. Pantelimon de la Foişorul de Foc din Bucureşti.
Sperăm ca aceste exemple să fie preluate în continuare şi de către alte parohii din Bucureşti şi din ţară, iar membrii trupei de teatru religios ATENEU a bisericii Sf. Pantelimon de la Foişorul de Foc să se situeze în avangarda celor care deschid noi şi noi teritorii misionare în domeniul cultural-religios.
![]() |
Sf. Spiridon Vechi, decembrie 2017 |
![]() |
Sf. Spiridon Vechi, decembrie 2017 |
miercuri, 12 mai 2010
Membrii trupei de teatru ATENEU, veritabili animatori cultural-creştini
Educţia prin teatru religios - transformat într-un propagator cultural creştin - este justificată de orientarea creştină a valorilor reflectate prin actul artistic. Astfel, misiunea sau apostolatul cultural-creşin desfăşurat de membrii trupei de teatru ATENEU nu ar fi posibilă fără o reală şi o justă apreciere şi valorificare a valorilor cuprinse în învăţătura bisericească. În calitate de animatori cultural-creştini, actorii trupei de teatru religios se hrănesc cu o literatură - de regulă, creaţie proprie - care le este din punctul de vedere al credinţei comună, pe care o valorifică potrivit simţirii, caracterului şi nevoilor în actul lor artistic, îmbogăţind patrimoniul cultural bisericesc şi favorizând contacte în spaţii publice deschise.
Scopul animatorilor cultural-creştini din trupa de teatru religios nu este doar acela de a-şi însuşi o cultură creştină gata formată, cum greşit s-ar putea crede, ci de a contribui mai cu seamă la ceea ce mitropolitul Nicolae Bălan numea depăşirea etapei de alfabetizare creştină a culturii şi civilizaţiei româneşti şi europene: „Unii oameni au crezut că e cazul să învinuiască creştinismul de această nenorocită prezenţă a răsboaielor în veacul nostru. Ei se întreabă: Cum de n`a putut avea creştinismul, în decursul celor aproape 2 000 de ani, atâta influenţă asupra sufletelor încât să fie în stare să evite răsboiul? Desigur se putea lucra mai mult din partea Bisericilor creştine în domeniul acesta. Dar prezenţa războaielor nu vădeşte slăbiciunea creştinismului, ci arată adâncimea până la care a pătruns păcatul în fiinţa oamenilor, de nu-i lasă să asculte şi să urmeze glasul evangheliei Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Dacă omul ar asculta şi ar împlini îndemnul creştinismului, răsboiul ar fi înlăturat azi din lume. Dacă el totuşi există, în formele celor mai sălbatice distrugeri, folosind toate născocirile minţii spre acest scop infernal, aceasta e o dovadă că noi suntem în trăirea creştinismului abia la început, abia la alfabet. Omenirea încă nu s-a pătruns până în adâncul fiinţei sale de duhul lui Hristos şi idealul evanghelic” (Mitropolitul Nicolae BĂLAN al Ardealului, Mântuieşte Doamne poporul tău, Sibiu, 1945, p.118).
luni, 10 mai 2010
BISERICA IN SPRIJINUL CULTURII ELITISTE /ARGUMENT ATENEIST

Din păcate, în paralel cu gradul scăzut de interes public manifestat faţă de acest tip de cultură, se observă că nici măcar programele radio/tv nu acordă o prea mare atenţie emisiunilor culturale. Chiar dacă studiul amintit relevă faptul că interesul postului de Radio Trinitas şi a televizunii TRINITAS ale Patriarhiei Române faţă de promovarea reprezentaţiilor teatrale a fost unul minimal până în prezent, ne bucurăm de faptul că trupa de teatru ATENEU a bisericii Sf. Pantelimon de la Foişorul de Foc a făcut pionierat în acest domeniu; în premieră pentru postul de radio Trinitas, spectacolele jucate de această trupă de teatru au fost difuzate şi pe undele radio ale Patriarhiei Române, constituind un exemplu şi pentru TRINTAS TV. Astfel, regretând faptul că, până acum, doar Antena Satelor, România de Mâine – Student FM, Vocea Evangheliei şi Vocea Speranţei au acordat spaţii semnificative de emisie teatrului radiofonic, sperăm ca să contribuim şi noi, atât cât ne stă în putinţă, la remedierea acestui decalaj.
Dar, trupa de teatru ATENEU îşi propune să joace nu numai teatru radiofonic ci şi teatru religios de televiziune, fiind convinsă că prezenţa unei asmenea emisiuni în grila de program a postului TRINITAS TV este mai mult decât necesară.
În concluzie, asa cum releva si studiul amintit, considerăm că este nevoie de o implicare mai accentuată a postului de radio Trinitas şi a televiziunii TRINITAS TV ale Patriarhiei Române pentru a fi readus bunul gust în casele românilor. Dat fiind faptul că, din cauza sărăciei, în ţara noastră mai sunt încă regiuni în care nu există teatru, această lipsă poate fi suplinită de Biserica Ortodoxă Română care deţine licenţe audiovizuale in aceste regiuni sarace, mai ales pentru radiodifuziune, constituindu-se, astfel, intr-un canal principal de acces la produsele culturale de calitate.
luni, 3 mai 2010
BOTEZUL CELUI MAI TANAR ATENEIST

