miercuri, 29 octombrie 2014

IN MEMORIAM: Patriarhul Miron Cristea, impuls binecuvântat pentru misionarismul bisericii Sf. Pantelimon Foişorul de Foc


Duminică, 2 noiembrie 2014, orele 12.00, la biserica Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti, Departamentul pentru tineret "Ateneul Sfântului Pantelimon" organizează atelierul de istorie parohială "Misiunea parohiei Sf. Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti în analele istoriei" cu  tema IN MEMORIAM: Miron Cristea, primul Patriarh al României, (18 iulie 1868 - 6 martie 1939), un impuls binecuvântat pentru misionarismul bisericii Sf. Pantelimon Foişorul de Foc".  


Patriarhul Miron Cristea este cel care a pus în circulaţie expresia „misiune culturală a Bisericii”, punând bazele a ceea ce am putea numi „apostolat cultural” pe care preoţii bisericii Sfântul Pantelimon - Foişorul de Foc din Bucureşti l-au îmbrăţişat fără ezitare dând naştere unui departament şi unei foi parohiale intitulate "Ateneul Sfântului Pantelimon".  Conceptul de "ateneu parohial" îmbrăţişat şi de parohia noastră în anul 1941 este o adaptare a societăţilor de lectură specifice epocii, pe care patriarhul Miron Cristea le-a încurajat să se dezvolte. Simpatia patriarhului Miron Cristea pentru astfel de "atenee parohiale" este explicabilă întrucât, încă din Semniarul Teologic, acesta s-a remarcat în calitate de preşedinte al Societăţii de lectură "Andrei Şaguna", funcţie pe care a păstrat-o până la terminarea studiilor. În cadrul acestei Societăţi de lectură, patriarhul Miron Cristea a elogiat personalitatea marelui mitropolit Andrei Şaguna, simbol al desteptării naţionale a românilor transilvăneni, căruia şi-a dorit "să-i calce pe urme".


Conceptul de "misiune culturală a Bisericii” al Patriarhului Miron Cristea este mult mai larg, incluzând pe lângă impulsul dat dezvoltării ateneelor parohiale sau societăţilor de lectură şi o intensificare a activităţii publicistice bisericeşti care a condus în cele din urmă la constituirea sub preşedinţia Prof. D.G. Boroianu a "Asociaţiei generale a presei bisericeşti" (cf. Clement C. Pavel, "Presa bisericească", în Duh şi adevăr, I (1936), nr. 7, p. 3)". Acest fenomen este cu atât mai explicabil cu cât însuşi patriarhul Miron Cristea a îmbrăţişat la început profesia de jurnalist, colaborând cu ziarele Tribuna, Dreptatea și Gazeta Transilvaniei, iar în anii 1898-1900 fiind chiar redactor la revista Telegraful Român. Astfel, în timpul păstoririi lui a iniţiat apariţia revistei „Apostolul“, organ de publicitate al Arhiepiscopiei Bucureştilor (1924), precum şi o serie de publicaţii parohiale, menite să fie mijloace de promovare a proiectelor sociale parohiale, aşa cum se doreau a fi şi societăţile de lectură.

Cu acest prilej, Departamentul pentru tineret "Ateneul Sfântului Pantelimon" va relansa primul număr al unei astfel de societăţi de lectură care a existat pe lângă parohia bisericii Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti, editat în anul 1941, sub titlul  "Foaea parohială. Organ cultural al parohiei şi Ateneul religios Sf. Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti".

În continuarea lecţiei de istorie parohială "Misiunea parohiei Sf. Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti în analele istoriei" vor avea loc atelierul de pictură pe lemn şi sticlă "Părintele Ivan de la Silvestru" şi atelierul de muzică bizantină "Gh.Popescu-Brăneşti". 

ARHIVA FOTO:
























 ARHIVA MEDIA: 
 1. Comunicat de presă - IN MEMORIAM: Patriarhul Miron Cristea- Agerpres, 30 octombrie 2014
IN MEMORIAM: Patriarhul Miron Cristea, impuls binecuvântat pentru misionarismul bisericii Sf. Pantelimon Foișorul de Foc

Duminică, 2 noiembrie 2014, orele 12.00, la biserica Sfântul Pantelimon-Foișorul de Foc din București, Departamentul pentru tineret 'Ateneul Sfântului Pantelimon' organizează atelierul de istorie parohială 'Misiunea parohiei Sf. Pantelimon-Foișorul de Foc din București în analele istoriei' cu tema IN MEMORIAM: Miron Cristea, primul Patriarh al României, (18 iulie 1868 — 6 martie 1939), un impuls binecuvântat pentru misionarismul bisericii Sf. Pantelimon Foișorul de Foc'.

Patriarhul Miron Cristea este cel care a pus în circulație expresia 'misiune culturală a Bisericii', punând bazele a ceea ce am putea numi 'apostolat cultural' pe care preoții bisericii Sfântul Pantelimon — Foișorul de Foc din București l-au îmbrățișat fără ezitare dând naștere unui departament și unei foi parohiale intitulate 'Ateneul Sfântului Pantelimon'.

Conceptul de 'ateneu parohial' îmbrățișat și de parohia noastră în anul 1941 este o adaptare a societăților de lectură specifice epocii, pe care patriarhul Miron Cristea le-a încurajat să se dezvolte.

Simpatia patriarhului Miron Cristea pentru astfel de 'atenee parohiale' este explicabilă întrucât, încă din Seminarul Teologic, acesta s-a remarcat în calitate de președinte al Societății de lectură 'Andrei Șaguna', funcție pe care a păstrat-o până la terminarea studiilor.

În cadrul acestei Societăți de lectură, patriarhul Miron Cristea a elogiat personalitatea marelui mitropolit Andrei Șaguna, simbol al deșteptării naționale a românilor transilvăneni, căruia și-a dorit 'să-i calce pe urme'.
Conceptul de 'misiune culturală a Bisericii' al Patriarhului Miron Cristea este mult mai larg, incluzând pe lângă impulsul dat dezvoltării ateneelor parohiale sau societăților de lectură și o intensificare a activității publicistice bisericești care a condus în cele din urmă la constituirea sub președinția Prof. D.G. Boroianu a 'Asociației generale a presei bisericești' (cf. Clement C. Pavel, 'Presa bisericească', în Duh și adevăr, I (1936), nr. 7, p. 3)'.

Acest fenomen este cu atât mai explicabil cu cât însuși patriarhul Miron Cristea a îmbrățișat la început profesia de jurnalist, colaborând cu ziarele Tribuna, Dreptatea și Gazeta Transilvaniei, iar în anii 1898-1900 fiind chiar redactor la revista Telegraful Român. Astfel, în timpul păstoririi lui a inițiat apariția revistei 'Apostolul', organ de publicitate al Arhiepiscopiei Bucureștilor (1924), precum și o serie de publicații parohiale, menite să fie mijloace de promovare a proiectelor sociale parohiale, așa cum se doreau a fi și societățile de lectură.

Convins de faptul că Biserica creștină trebuie să desfășoare aceste apostolate cultural, în 'Cuvântarea dela deschiderea adunării sinodale din 1914' patriarhul Miron Cristea propunea un proiect de percepere a unei 'dări culturale pentru eparhii și instituțiunile lor centrale' din partea intelectualilor, în care folosea ca argument 'necesitatea vitală a desfășurării misiunii culturale a Bisericii' (cf. Dr. Miron CRISTEA, Pastorale și cuvântări ale unui episcop român în țară sub stăpânire străină, p pp. 285-289).

Cu acest prilej, Departamentul pentru tineret 'Ateneul Sfântului Pantelimon' va relansa primul număr al unei astfel de societăți de lectură care a existat pe lângă parohia bisericii Sfântul Pantelimon-Foișorul de Foc din București, editat în anul 1941, sub titlul 'Foaea parohială. Organ cultural al parohiei și Ateneul religios Sf. Pantelimon-Foișorul de Foc din București'.

În continuarea lecției de istorie parohială 'Misiunea parohiei Sf. Pantelimon-Foișorul de Foc din București în analele istoriei' vor avea loc atelierul de pictură pe lemn și sticlă 'Părintele Ivan de la Silvestru' și atelierul de muzică bizantină 'Gh.Popescu-Brănești'.

2. IN MEMORIAM : PATRIARHUL MIRON CRISTEA , IMPULS BINECUVANTAT PENTRU MISIONARISMUL BISERICII SF. PANTELIMON FOISORUL DE FOC - Jurnalul Bucurestiului, 31 octombrie 2014
Duminică, 2 noiembrie la orele 12.00, la biserica Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti, Departamentul pentru tineret “Ateneul Sfântului Pantelimon” organizează atelierul de istorie parohială “Misiunea parohiei Sf. Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti în analele istoriei. Tema manifestării este IN MEMORIAM: Miron Cristea, primul Patriarh al României, (18 iulie 1868 – 6 martie 1939), un impuls binecuvântat pentru misionarismul bisericii Sf. Pantelimon Foişorul de Foc”.


Patriarhul Miron Cristea este cel care a pus în circulaţie expresia „misiune culturală a Bisericii”, punând bazele a ceea ce am putea numi „apostolat cultural” pe care preoţii bisericii Sfântul Pantelimon – Foişorul de Foc din Bucureşti l-au îmbrăţişat fără ezitare dând naştere unui departament şi unei foi parohiale intitulate “Ateneul Sfântului Pantelimon”.

Conceptul de “ateneu parohial” îmbrăţişat şi de parohia noastră în anul 1941 este o adaptare a societăţilor de lectură specifice epocii, pe care patriarhul Miron Cristea le-a încurajat să se dezvolte. Simpatia patriarhului Miron Cristea pentru astfel de “atenee parohiale” este explicabilă întrucât, încă din Semniarul Teologic, acesta s-a remarcat în calitate de preşedinte al Societăţii de lectură “Andrei Şaguna”, funcţie pe care a păstrat-o până la terminarea studiilor. În cadrul acestei Societăţi de lectură, patriarhul Miron Cristea a elogiat personalitatea marelui mitropolit Andrei Şaguna, simbol al desteptării naţionale a românilor transilvăneni, căruia şi-a dorit “să-i calce pe urme”. Conceptul de “misiune culturală a Bisericii” al Patriarhului Miron Cristea este mult mai larg, incluzând pe lângă impulsul dat dezvoltării ateneelor parohiale sau societăţilor de lectură şi o intensificare a activităţii publicistice bisericeşti care a condus în cele din urmă la constituirea sub preşedinţia Prof. D.G. Boroianu a “Asociaţiei generale a presei bisericeşti” (cf. Clement C. Pavel, “Presa bisericească”, în Duh şi adevăr, I (1936), nr. 7, p. 3)”.

Acest fenomen este cu atât mai explicabil cu cât însuşi patriarhul Miron Cristea a îmbrăţişat la început profesia de jurnalist, colaborând cu ziarele Tribuna, Dreptatea și Gazeta Transilvaniei, iar în anii 1898-1900 fiind chiar redactor la revista Telegraful Român. Astfel, în timpul păstoririi lui a iniţiat apariţia revistei „Apostolul“, organ de publicitate al Arhiepiscopiei Bucureştilor (1924), precum şi o serie de publicaţii parohiale, menite să fie mijloace de promovare a proiectelor sociale parohiale, aşa cum se doreau a fi şi societăţile de lectură. Convins de faptul că Biserica creştină trebuie să desfăşoare aceste apostolate cultural , în „Cuvântarea dela deschiderea adunării sinodale din 1914” patriarhul Miron Cristea propunea un proiect de percepere a unei „dări culturale pentru eparhii şi instituţiunile lor centrale” din partea intelectualilor, în care folosea ca argument „necesitatea vitală a desfăşurării misiunii culturale a Bisericii” (cf. Dr. Miron CRISTEA, Pastorale şi cuvântări ale unui episcop român în ţară sub stăpânire străină, p pp. 285-289).

Cu acest prilej, Departamentul pentru tineret “Ateneul Sfântului Pantelimon” va relansa primul număr al unei astfel de societăţi de lectură care a existat pe lângă parohia bisericii Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti, editat în anul 1941, sub titlul “Foaea parohială. Organ cultural al parohiei şi Ateneul religios Sf. Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti”.

3. Culte, Biserică - RADOR (Radio Romania. Agentia de Presa), 2 noiembrie 2014 
Departamentul pentru tineret „Ateneul Sfântului Pantelimon” organizează atelierul de istorie parohială „Misiunea parohiei Sf. Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti în analele istoriei” cu tema „In Memoriam: Miron Cristea, primul Patriarh al României, (18 iulie 1868 – 6 martie 1939), un impuls binecuvântat pentru misionarismul Bisericii Sf. Pantelimon Foişorul de Foc” – ora 12:00, la Biserica Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc.

După lecţia de istorie parohială „Misiunea parohiei Sf. Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti în analele istoriei” vor avea loc atelierul de pictură pe lemn şi sticlă „Părintele Ivan de la Silvestru” şi atelierul de muzică bizantină „Gh.Popescu-Brăneşti”

4. IN MEMORIAM : PATRIARHUL MIRON CRISTEA , IMPULS BINECUVANTAT PENTRU MISIONARISMUL BISERICII SF. PANTELIMON FOISORUL DE FOC - Amos News, 3 noiembrie 2014
Duminică, 2 noiembrie la  orele 12.00, la biserica Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti, Departamentul pentru tineret "Ateneul Sfântului Pantelimon" organizează atelierul de istorie parohială "Misiunea parohiei Sf. Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti în analele istoriei.
Tema manifestării este  IN MEMORIAM: Miron Cristea, primul Patriarh al României, (18 iulie 1868 - 6 martie 1939), un impuls binecuvântat pentru misionarismul bisericii Sf. Pantelimon Foişorul de Foc".
Patriarhul Miron Cristea este cel care a pus în circulaţie expresia „misiune culturală a Bisericii”, punând bazele a ceea ce am putea numi „apostolat cultural” pe care preoţii bisericii Sfântul Pantelimon - Foişorul de Foc din Bucureşti l-au îmbrăţişat fără ezitare dând naştere unui departament şi unei foi parohiale intitulate "Ateneul Sfântului Pantelimon".
    Conceptul de "ateneu parohial" îmbrăţişat şi de parohia noastră în anul 1941 este o adaptare a societăţilor de lectură specifice epocii, pe care patriarhul Miron Cristea le-a încurajat să se dezvolte.
   Simpatia patriarhului Miron Cristea pentru astfel de "atenee parohiale" este explicabilă întrucât, încă din Semniarul Teologic, acesta s-a remarcat în calitate de preşedinte al Societăţii de lectură "Andrei Şaguna", funcţie pe care a păstrat-o până la terminarea studiilor. În cadrul acestei Societăţi de lectură, patriarhul Miron Cristea a elogiat personalitatea marelui mitropolit Andrei Şaguna, simbol al desteptării naţionale a românilor transilvăneni, căruia şi-a dorit "să-i calce pe urme".
     Conceptul de "misiune culturală a Bisericii” al Patriarhului Miron Cristea este mult mai larg, incluzând pe lângă impulsul dat dezvoltării ateneelor parohiale sau societăţilor de lectură şi o intensificare a activităţii publicistice bisericeşti care a condus în cele din urmă la constituirea sub preşedinţia Prof. D.G. Boroianu a "Asociaţiei generale a presei bisericeşti" (cf. Clement C. Pavel, "Presa bisericească", în Duh şi adevăr, I (1936), nr. 7, p. 3)". Acest fenomen este cu atât mai explicabil cu cât însuşi patriarhul Miron Cristea a îmbrăţişat la început profesia de jurnalist, colaborând cu ziarele Tribuna, Dreptatea și Gazeta Transilvaniei, iar în anii 1898-1900 fiind chiar redactor la revista Telegraful Român. Astfel, în timpul păstoririi lui a iniţiat apariţia revistei „Apostolul“, organ de publicitate al Arhiepiscopiei Bucureştilor (1924), precum şi o serie de publicaţii parohiale, menite să
 fie mijloace de promovare a proiectelor sociale parohiale, aşa cum se doreau a fi şi societăţile de lectură.
   Convins de faptul că Biserica creştină trebuie să desfăşoare aceste apostolate cultural , în „Cuvântarea dela deschiderea adunării sinodale din 1914” patriarhul Miron Cristea propunea un proiect de percepere a unei „dări culturale pentru eparhii şi instituţiunile lor centrale” din partea intelectualilor, în care folosea ca argument „necesitatea vitală a desfăşurării misiunii culturale a Bisericii” (cf. Dr. Miron CRISTEA, Pastorale şi cuvântări ale unui episcop român în ţară sub stăpânire străină, p pp. 285-289).
     Cu acest prilej, Departamentul pentru tineret "Ateneul Sfântului Pantelimon" va relansa primul număr al unei astfel de societăţi de lectură care a existat pe lângă parohia bisericii Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti, editat în anul 1941, sub titlul  "Foaea parohială. Organ cultural al parohiei şi Ateneul religios Sf. Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucuresti.
- See more at: http://www.amosnews.ro/memoriam-patriarhul-miron-cristea-impuls-binecuvantat-pentru-misionarismul-bisericii-2014-10-31#sthash.NKhGTVoO.dpuf
Duminică, 2 noiembrie la  orele 12.00, la biserica Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti, Departamentul pentru tineret "Ateneul Sfântului Pantelimon" organizează atelierul de istorie parohială "Misiunea parohiei Sf. Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti în analele istoriei.
Tema manifestării este  IN MEMORIAM: Miron Cristea, primul Patriarh al României, (18 iulie 1868 - 6 martie 1939), un impuls binecuvântat pentru misionarismul bisericii Sf. Pantelimon Foişorul de Foc".
Patriarhul Miron Cristea este cel care a pus în circulaţie expresia „misiune culturală a Bisericii”, punând bazele a ceea ce am putea numi „apostolat cultural” pe care preoţii bisericii Sfântul Pantelimon - Foişorul de Foc din Bucureşti l-au îmbrăţişat fără ezitare dând naştere unui departament şi unei foi parohiale intitulate "Ateneul Sfântului Pantelimon".
    Conceptul de "ateneu parohial" îmbrăţişat şi de parohia noastră în anul 1941 este o adaptare a societăţilor de lectură specifice epocii, pe care patriarhul Miron Cristea le-a încurajat să se dezvolte.
   Simpatia patriarhului Miron Cristea pentru astfel de "atenee parohiale" este explicabilă întrucât, încă din Semniarul Teologic, acesta s-a remarcat în calitate de preşedinte al Societăţii de lectură "Andrei Şaguna", funcţie pe care a păstrat-o până la terminarea studiilor. În cadrul acestei Societăţi de lectură, patriarhul Miron Cristea a elogiat personalitatea marelui mitropolit Andrei Şaguna, simbol al desteptării naţionale a românilor transilvăneni, căruia şi-a dorit "să-i calce pe urme".
     Conceptul de "misiune culturală a Bisericii” al Patriarhului Miron Cristea este mult mai larg, incluzând pe lângă impulsul dat dezvoltării ateneelor parohiale sau societăţilor de lectură şi o intensificare a activităţii publicistice bisericeşti care a condus în cele din urmă la constituirea sub preşedinţia Prof. D.G. Boroianu a "Asociaţiei generale a presei bisericeşti" (cf. Clement C. Pavel, "Presa bisericească", în Duh şi adevăr, I (1936), nr. 7, p. 3)". Acest fenomen este cu atât mai explicabil cu cât însuşi patriarhul Miron Cristea a îmbrăţişat la început profesia de jurnalist, colaborând cu ziarele Tribuna, Dreptatea și Gazeta Transilvaniei, iar în anii 1898-1900 fiind chiar redactor la revista Telegraful Român. Astfel, în timpul păstoririi lui a iniţiat apariţia revistei „Apostolul“, organ de publicitate al Arhiepiscopiei Bucureştilor (1924), precum şi o serie de publicaţii parohiale, menite să
 fie mijloace de promovare a proiectelor sociale parohiale, aşa cum se doreau a fi şi societăţile de lectură.
   Convins de faptul că Biserica creştină trebuie să desfăşoare aceste apostolate cultural , în „Cuvântarea dela deschiderea adunării sinodale din 1914” patriarhul Miron Cristea propunea un proiect de percepere a unei „dări culturale pentru eparhii şi instituţiunile lor centrale” din partea intelectualilor, în care folosea ca argument „necesitatea vitală a desfăşurării misiunii culturale a Bisericii” (cf. Dr. Miron CRISTEA, Pastorale şi cuvântări ale unui episcop român în ţară sub stăpânire străină, p pp. 285-289).
     Cu acest prilej, Departamentul pentru tineret "Ateneul Sfântului Pantelimon" va relansa primul număr al unei astfel de societăţi de lectură care a existat pe lângă parohia bisericii Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti, editat în anul 1941, sub titlul  "Foaea parohială. Organ cultural al parohiei şi Ateneul religios Sf. Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucuresti.
- See more at: http://www.amosnews.ro/memoriam-patriarhul-miron-cristea-impuls-binecuvantat-pentru-misionarismul-bisericii-2014-10-31#sthash.NKhGTVoO.dpuf

IN MEMORIAM: Patriarhul Miron Cristea, impuls binecuvântat pentru misionarismul bisericii - See more at: http://www.amosnews.ro/memoriam-patriarhul-miron-cristea-impuls-binecuvantat-pentru-misionarismul-bisericii-2014-10-31#sthash.NKhGTVoO.dpuf
IN MEMORIAM: Patriarhul Miron Cristea, impuls binecuvântat pentru misionarismul bisericii - See more at: http://www.amosnews.ro/memoriam-patriarhul-miron-cristea-impuls-binecuvantat-pentru-misionarismul-bisericii-2014-10-31#sthash.NKhGTVoO.dpuf
IN MEMORIAM: Patriarhul Miron Cristea, impuls binecuvântat pentru misionarismul bisericii - See more at: http://www.amosnews.ro/memoriam-patriarhul-miron-cristea-impuls-binecuvantat-pentru-misionarismul-bisericii-2014-10-31#sthash.NKhGTVoO.dpuf
Duminică, 2 noiembrie la orele 12.00, la biserica Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti, Departamentul pentru tineret "Ateneul Sfântului Pantelimon" organizează atelierul de istorie parohială "Misiunea parohiei Sf. Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti în analele istoriei. Tema manifestării este IN MEMORIAM: Miron Cristea, primul Patriarh al României, (18 iulie 1868 - 6 martie 1939), un impuls binecuvântat pentru misionarismul bisericii Sf. Pantelimon Foişorul de Foc". Patriarhul Miron Cristea este cel care a pus în circulaţie expresia „misiune culturală a Bisericii”, punând bazele a ceea ce am putea numi „apostolat cultural” pe care preoţii bisericii Sfântul Pantelimon - Foişorul de Foc din Bucureşti l-au îmbrăţişat fără ezitare dând naştere unui departament şi unei foi parohiale intitulate "Ateneul Sfântului Pantelimon". Conceptul de "ateneu parohial" îmbrăţişat şi de parohia noastră în anul 1941 este o adaptare a societăţilor de lectură specifice epocii, pe care patriarhul Miron Cristea le-a încurajat să se dezvolte. Simpatia patriarhului Miron Cristea pentru astfel de "atenee parohiale" este explicabilă întrucât, încă din Semniarul Teologic, acesta s-a remarcat în calitate de preşedinte al Societăţii de lectură "Andrei Şaguna", funcţie pe care a păstrat-o până la terminarea studiilor. În cadrul acestei Societăţi de lectură, patriarhul Miron Cristea a elogiat personalitatea marelui mitropolit Andrei Şaguna, simbol al desteptării naţionale a românilor transilvăneni, căruia şi-a dorit "să-i calce pe urme". Conceptul de "misiune culturală a Bisericii” al Patriarhului Miron Cristea este mult mai larg, incluzând pe lângă impulsul dat dezvoltării ateneelor parohiale sau societăţilor de lectură şi o intensificare a activităţii publicistice bisericeşti care a condus în cele din urmă la constituirea sub preşedinţia Prof. D.G. Boroianu a "Asociaţiei generale a presei bisericeşti" (cf. Clement C. Pavel, "Presa bisericească", în Duh şi adevăr, I (1936), nr. 7, p. 3)". Acest fenomen este cu atât mai explicabil cu cât însuşi patriarhul Miron Cristea a îmbrăţişat la început profesia de jurnalist, colaborând cu ziarele Tribuna, Dreptatea și Gazeta Transilvaniei, iar în anii 1898-1900 fiind chiar redactor la revista Telegraful Român. Astfel, în timpul păstoririi lui a iniţiat apariţia revistei „Apostolul“, organ de publicitate al Arhiepiscopiei Bucureştilor (1924), precum şi o serie de publicaţii parohiale, menite să fie mijloace de promovare a proiectelor sociale parohiale, aşa cum se doreau a fi şi societăţile de lectură. Convins de faptul că Biserica creştină trebuie să desfăşoare aceste apostolate cultural , în „Cuvântarea dela deschiderea adunării sinodale din 1914” patriarhul Miron Cristea propunea un proiect de percepere a unei „dări culturale pentru eparhii şi instituţiunile lor centrale” din partea intelectualilor, în care folosea ca argument „necesitatea vitală a desfăşurării misiunii culturale a Bisericii” (cf. Dr. Miron CRISTEA, Pastorale şi cuvântări ale unui episcop român în ţară sub stăpânire străină, p pp. 285-289). Cu acest prilej, Departamentul pentru tineret "Ateneul Sfântului Pantelimon" va relansa primul număr al unei astfel de societăţi de lectură care a existat pe lângă parohia bisericii Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti, editat în anul 1941, sub titlul "Foaea parohială. Organ cultural al parohiei şi Ateneul religios Sf. Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucuresti

miercuri, 15 octombrie 2014

Ateneu parohial 7: IN MEMORIAM: Mitropolitul Irineu Mihălcescu (24 aprilie 1874 - 2 aprilie 1948), mentorul preoţilor bisericii Sf. Pantelimon-Foisorul de Foc din Bucuresti



 Duminică, 19 octombrie 2014, orele 12.00, la biserica Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti, în cadrul proiectului catehetic parohial "Hristos împărtăşit copiilor" organizat sub forma Şcolii de duminică pentru copiii din parohie, la atelierul de istorie parohială intitulat "Misiunea parohiei Sf. Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti în analele istoriei" se va prezentat tema "IN MEMORIAM: Mitropolitul Irineu Mihălcescu (24 aprilie 1874 - 2 aprilie 1948), mentorul preoţilor bisericii Sf. Pantelimon-Foisorul de Foc din Bucuresti".  

Cu acest prilej, va fi expus un exemplar din prima editie a Vietii si Acatistului Sfantului Mare Mucenic si Tamaduitor  Pantelimon, alcatuite de  Pr. Gheorghe Popescu-Colibaşi impreuna cu mitropolitul Irineu Mihalcescu, care se mai pastreaza in "Albumul alcătuit de familia Popescu-Colibaşi spre pomenirea P.C. Pr. Gheorghe Popescu-Colibaşi în anul 1975".

În continuarea lecţiei de istorie parohială "Misiunea parohiei Sf. Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti în analele istoriei" vor avea loc atelierul de pictură pe lemn şi sticlă "Părintele Ivan de la Silvestru" şi atelierul de muzică bizantină "Gh.Popescu-Brăneşti".

MĂRTURIE ISTORICĂ IMPORTANTĂ. Daca din lectiile anterioare de istorie parohiala  am putut constata legatura stransa dintre fratii pr. Petru si Ioan Gh. Savin cu mitropolitul Irineu Mihalcescu, lectia din duminica aceasta, 19 octombrie 2014, intentioneaza sa demonstreze ca legatura acestui arhiereu cu biserica Sfantul Pantelimon-Foisorul de Foc din Bucuresti este mai stransa decat se credea pana in prezent. 
Ca marturie istorico-documentara a faptului ca mitropolitul Irineu Mihalcescu a fost mentorul preotilor bisericii Sfantul Pantelimon - Foisorul de Foc din Bucuresti stau Viata si Acatistul Sfantului Mare Mucenic si Tamaduitor Pantelimon, aprobate prin hotararea nr. 3252/7 decembrie 1937 a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.   
Un exemplar din prima editie a Vietii si Acatistului Sfantului Mare Mucenic si Tamaduitor  Pantelimon, alcatuite de  Pr. Gheorghe Popescu-Colibaşi impreuna cu mitropolitul Irineu Mihalcescu, se mai pastreaza in "Albumul alcătuit de familia Popescu-Colibaşi spre pomenirea P.C. Pr. Gheorghe Popescu-Colibaşi în anul 1975". 
Dovada importanta a acestei colaborari sta pe coperta 4 a primei editii a Vietii si Acatistului Sfantului Mare Mucenic si Tamaduitor  Pantelimon, unde se spune: "Intocmitu-s-a de iznoava, dupa felurite izvoade aceasta minunata Viata si acatist al sfantului mare mucenic si tamaduitor Pantelimon de catre smeritii intre preoti  Gheorghe Popescu, slujitor al bisericii Sfantul Pantelimon din Bucuresti si Ioan Mihalcescu, parohul bisericii Amza si Decanul facultatii de Teologie din Bucuresti in anul mantuirii 1936, iulie 3, iar tiparirea s-a facut in luna mai, anul 1938, cand parintele Ioan Mihalcescu este Arhiereul Irineu Targovisteanu, vicarul sfintei Patriarhii romane" (vezi imaginea copertii 4).

REVISTA PRESEI: 
1. Mitropolitul Irineu Mihălcescu, mentorul preoţilor bisericii Sf. Pantelimon-Foişorul de Foc - Jurnalul National (Luminita Ciobanu), 16.10 2014

Biserica Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti, va aduce în atenţie duminică, 19 octombrie 2014, începând cu orele 12:00, în cadrul proiectului catehetic parohial "Hristos împărtăşit copiilor" organizat sub forma Şcolii de duminică pentru copiii din parohie, un înalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Române. Prin urmare, la atelierul de istorie parohială intitulat "Misiunea parohiei Sf. Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti în analele istoriei" se va aduce în atenţie activitatea Mitropolitului Irineu Mihălcescu (24 aprilie 1874 - 2 aprilie 1948), mentorul preoţilor bisericii Sf. Pantelimon. Cu acest prilej, va fi expus un exemplar din prima ediţie a “Vieţii şi Acatistului Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon, alcătuite de Pr. Gheorghe Popescu-Colibaşi împreună cu mitropolitul Irineu Mihălcescu, document care se păstrează în "Albumul alcătuit de familia Popescu-Colibaşi spre
pomenirea P.C. Pr. Gheorghe Popescu-Colibaşi în anul 1975".

Lecţia de istorie parohială "Misiunea parohiei Sf. Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti în analele istoriei" va cuprinde totodată şi atelierul de pictură pe lemn şi sticlă "Părintele Ivan de la Silvestru" şi atelierul de muzică bizantină "Gh.Popescu-Brăneşti".

ARHIVA MEDIA: